Hvordan blir strømprisen til vinteren ?

Illustrasjon med teksten "Spar energi" og en grønn stikkontakt

Etter en sommer med unormalt høye strømpriser, har høstregnet gitt mer vann til vannmagasinene og dermed lavere strømpriser. 

Årsaken til prisfallet er at vi har et mindre underskudd på vann og en fyllingsgrad på 73% mot normalt 86 %. Det er fortsatt plass til mer vann i magasinene men situasjon anses ikke like kritisk.

De fleste av våre kunder har NØK spot og får nå lavere strømpris, noe vi synes er hyggelig.  

Slik situasjon ser ut nå forventer vi strømpriser for vinteren på 50 -55 øre/kWh, som er 15-20% lavere enn hva vi trodde for en måned siden.

Det som kan redusere strømprisen ytterligere er høye temperaturer, mer nedbør og vind.

 

Hvorfor ble strømprisen så høy i sommer?

  • I år har vi hatt 40% mindre nedbør enn normalt i andre kvartal, og juli ble den tørreste måneden på 100 år. 96% av strømmen vi produserer i Norge er vannkraft, og normalt har vi nedbør som gir oss tilgang på ren og rimelig strøm.
  • Strømprisen i det europeiske strømmarkedet spiller også inn. Prisene på kull, gass og CO2-utslipp gikk kraftig opp, og kostnaden for fossil kraftproduksjon økte.

 

Du sparer mest på strømmen du ikke bruker

Når kulda setter inn bruker vi mer strøm til oppvarming som utgjør ca. 60% av vårt strømforbruk.

Vi anbefaler deg å senke innetemperaturen på for eksempel natta, når du er borte, og i rom du ikke bruker daglig. Det er et av flere tips til å redusere ditt strømforbruk. Her finner du flere strømsparetips.

 

Min Side

På Min Side kan du følge med på hvor mye strøm du bruker for å bli mer bevisst eget forbruk. Du kan se hva en familie bruker strømmen til her.